Klær i barnehagen

Valg av klær og hva man skal ha med er alltid en utfordring, og særlig her på sørlandet hvor været skifter og vinteren kan være iskald, våt og det kan være mye vind til tider. Her kommer noen tips om hva slags klær det er lurt å bruke i barnehagen.

Hel dress høst/vår og vinter:

Denne bør være vanntett/vannavstøtende, prøv å finne en som puster. Vær oppmerksom på at dressen må passe barnet godt. Husk å kjøpe den så stor at det også er behagelig når man får tykkere klær under når det blir kaldere i været.

Av sikkerhetsmessige grunner ønsker vi at dere har dress hvor hetten er festet med knapper, da den vil løsne dersom barnet henger seg fast i noe. Snorer skal fjernes fra dress. Dette er av sikkerhetsmessige grunner, da barna kan hekte seg fast i både snorer og hetter. Selv om vi gjør det vi kan for sikkerhet ute i barnehagen, kan det oppstå hektefarer både i barnehagen og på turer.

Regntøy:

Todelt regntøy med høy bukse er fint å ha. Da kan man bruke bare gummibukse hvis det er vått ute,men ikke regner. Husk at regntøyet ikke må være for lite og at det gjerne skal passe over dressen. For de minste barna kan hel regndress være en fordel.

Ulltøy/fleece:

Under dress og regntøy må barna ha et tynt sett (stillongs og langarmet trøye) med ulltøy eller bambus (NB! Ikke bomull), og over det bør de ha et tykkere sett med ullbukse og ullgenser eller fleece.

Vanter:

Prøv å finne vanter/votter som gjør at barnet kan holde i leker. Gjerne ullvotter og regnvotter som kan trekkes over så de ikke blir så fort våte.

Lue / hals:

Luen må tilpasses årstiden. ”Lue og skjerf” i ett anbefales. Barna skal ikke bruke skjerf i barnehagen

Sokker:

Ha gjerne mange skift både av vanlige bomullssokker og ullsokker. Ullsokker gjør at barnet ikke blir kald på føttene om de skulle bli våte i motsetning til bomull.

Sko/støvler:

Gummistøvler er helt nødvendig i barnehagen. Pass på at de er så store at det er plass til ullsokker idem.

Barn liker å kunne ta på seg sko/støvler selv. Derfor er det praktisk med borrelås eller glidelås i stedetfor knyting.

Skoene skal sitte godt på foten så de kan bevege seg godt både ute i barnehagen og på tur i skauen.

Merking av tøyet:

Det er nesten ikke til å unngå at noe klær kommer bort når det er så mange barn og voksne samlet på et sted. Derfor er det viktig at alle klær er godt merket med barnets navn. Da er det lettere for både dere og oss som jobber her å holde orden på klærne. Hvis klær ikke er merket vet vi heller ikke hvem som eier dem og det kan hende at vi tror at barnet mangler klær det har liggende i barnehagen. I fare for at klær skal bli borte eller ødelagt låner vi ikke ut andre barns klær eller andre personlige eiendeler.

Det er også viktig at andre personlige eiendeler som tas med i barnehagen blir godt merket. Dette gjelder tursekk, matbokser, vogner og lignende.

Minner om at vi ikke kjenner familiemedlemmer, kusiner, fettere eller andre barnet arver tøy av. Merk med barnets navn eller familiens etternavn.

Dersom klær kommer bort i barnehagen kan det være lurt å sjekke i gjenglemtkurven på de andre avdelingene også, da det kan ha kommet feil om det ikke er merket.

Kulde og påkledning:

Det er viktig at barna har med seg klær som er tilpasset værforholdene. Det er foreldrenes ansvar å sørge for at barna til enhver tid har nok skiftetøy liggende i barnehagen, og nok tøy til at de kan være med i barnehagens daglige aktiviteter.